parallax background

Пациенти
ВАЖНА ИНФОРМАЦИЯ


Подготовка и операция

Преди операция за смяна на тазобедрена става се извършва се предоперативна анестезиологична консултация с цел оценка на риска от оперативната интервенция. Операцията се извършва най – често със спинална упойка, но понякога анестезията е обща в зависимост от преценката на специалист анестезиолог. При операцията се премахва увредената глава на бедрената кост и се оформя ямката на таза, така че да се фиксира съответния размер импланти. Фирма Symbios предлага специфични инструменти за всеки модел протези, които позволяват точно и коректно поставяне на имплантите и предвидим ход на операцията.

Възстановяване

Пациентите започват раздвижването още на първия ден след операцията. Първоначално с помощта на рехабилитатор се усвоява ходене с помощни средства. Наред с това се изпълнява кинезитерапевтична програма за подобряване на обема на движения в ставата, възстановяване на мускулатурата и проприорецепцията. Препоръчително е в рамките на месец от операцията заедно с кинезиетерапевт и по програма за раздвижване да бъде постигнат почти пълен обем движение в ставата и значително възстановяване на мускулната сила на оперирания крайник. Пълното възстановяване на пациентите след ендопротезиране на тазобедрена става настъпва след 2 до 4 месеца.

Рискове и усложнения

Макар и рядко, след ендопротезиране на големите стави могат да настъпят усложнения, които да компрометират очаквания изход от операцията както от страна на пациента, така и от страна на хирурга. Сред най – често срещаните уложнения са дълбоката венозна тромбоза, ранните и късните инфекции, асептичното разхлабване, следоперативната контрактура на ставата и болезнеността в оперирания крайник. Общата честота на всички усложнения е 3-5%, като за всяко от тях се предприемат нужните превантивни мерки.

ЖИВОТЪТ C ИЗКУСТВЕНА СТАВА

Как се променя стила на живот след подмяна на колянна става:

Целта на ендопротезирането на големите стави е болните да възстановят нормалния си начин на живот и натоварване без да изпитват болка и ограничение на движението в засегнатата става. На пациенти с изкуствена става са разрешени всякакви ежедневни дейности, разходки, туризъм, колоездене, плуване и други неконтактни спортове. Контактните спортове, както и тези дейности, свързани с рязка промяна на посоката на движение и скачане и приземяване върху оперирания крайник от високо не се препоръчват на пациенти с изкуствена става.


Какво трябва да знаете след смяна на колянна или тазобедрена става:

За да може изкуствената става дълги години да преживее в организма на пациента е необходимо:

  • да се избягват екстремни натоварвания на ставата;
  • да се лекуват активно всички бактериални инфекции в организма – зъбни възпаления, възпаления на дихателната, пикочната и други системи;
  • да се постигне и поддържа нормално за възрастта телесно тегло;
  • да се извършват ежегодни профилактични прегледи при специалист ортопед и при нужда контролни рентгенографии на оперирания крайник.
За Специалисти
Български